Шахтний котел Холмова

15.03.2021 23:20
Шахтний котел Холмова

Цей різновид котлової техніки широко застосовується, як у виробничому середовищі, так і в якості побутового опалювального агрегату. Котел Холмова можна охарактеризувати, як ефективний засіб обігріву, якому також властиві:

  • Автономність в роботі. Внаслідок тривалих робочих циклів обладнання;
  • Економічна витрата паливної сировини;
  • "Всеїдність" по частині використовуваного виду палива. Головна вимога на цей рахунок: вологість не вище 45%.

 

Котел Холмова. Принцип роботи і основні елементи конструкції.

 

Пристрій являє собою котел з вертикальним завантаженням паливного матеріалу. Для цього котел Холмова у верхній частині оснащений завантажувальним люком з герметично закривається кришкою. 
Містка завантажувальна камера має вертикальне розташування (чимось нагадує шахтний отвір, завдяки чому даний агрегат в спеціальній літературі часто називається шахтним). Відмінною рисою такої техніки, крім вертикального способу завантаження, є великий обсяг топки, завдяки якому час повного згоряння одного завантаження може змінюватися в широких межах від 6 до 16 годин. 
В даних котлах використовується принцип піролізу. У міру активного тління з утворенням піролізного газу і згоряння палива, його нові порції під впливом сили тяжіння відправляються у вогонь, підтримуючи його безперервність протягом зазначеного часу. 
У нижній частині твердопаливні котли шахтного типу оснащені зольним відсіком з функцією піддувала. Є зовнішні дверцята для чищення і видалення золи і складна колосникова конструкція, яка служить опорою для тліючого палива і одночасно забезпечує приплив повітря. 
У задній частині котла розташовується камера допалювання з теплообмінником. Теплообмінник також розташований вертикально, завдяки чому всі його трубчасті елементи обтікаються піднімаються потоками гарячого повітря, які утворюються при згорянні піролізного газу. І відбувається нагрів рідкого теплоносія. 
Герметично закритий завантажувальний люк, спрямований регульований потік повітря через заслінку піддувала створюють необхідну тягу. Крім цього процес регульованого горіння управляється за допомогою примусового наддуву і димососа, яким часто оснащується котел Холмова. 
Використання піролізного принципу горіння дає високу температуру в камері допалювання (близько 1000°C) і гарантує ефективний нагрів теплоносія. 

 

Котел Холмова, плюси і мінуси

 

Плюсів агрегатів цього типу більше, тому почнемо з них:

  • Невимогливість до типу і якості палива. Твердопаливний котел шахтного типу відмінно працює і на брикетах рівень вологості яких менше 10%, і на недосушених дровах з вологістю 40% і навіть вище;
  • Вже згадана автономність і тривалі робочі цикли;
  • Простота пристрою, експлуатації та чищення. Той випадок, коли в конструкції "нічому ламатися", плюс до цього, при видаленні золи легко виймається зольний ящик і очищається;
  • Місткість завантажувальної камери дозволяє завантажувати в неї дуже великі дрова (колоти їх необов'язково);
  • Дозавантаження палива можна проводити в процесі горіння. Для того щоб додати дров немає потреби в зупинці котла.

Перейдемо до недоліків:

  • Необхідність постійно стежити за станом азбестового ущільнювача на кришці завантажувального люка. Обов'язковою умовою для якісного використання шахтного твердопаливного котла є герметичність закривання люка. В іншому випадку можливий витік диму через люк;
  • Можливе неповне надходження піролізних газів в камеру допалювання, в цьому випадку в завантажувальній камері на стінках осідає смола і сажа;
  • Високі вимоги до температури теплоносія в "обратке" опалювальної системи. Рекомендується не нижче 65ºC, в іншому випадку утворюється конденсат і утруднюється горіння палива. 

 

Твердопаливний котел шахтного типу. Деякі важливі моменти при експлуатації

Перед тим, як купити твердопаливний котел тривалого горіння шахтного типу, корисно буде вивчити такі рекомендації:

  • Якщо топите дровами або брикетами довгастої форми, бажано укладати їх в напрямку уздовж колосників, так ви забезпечите кращу циркуляцію припливного повітря;
  • Видалення золи рекомендується проводити не рідше 1 разу на 2 дні;
  • Чистку теплообмінника раз на два тижні;
  • Котел Холмова не дуже пристосований до роботи спочатку опалювального сезону і після його закінчення, коли температура повітря ще досить висока;
  • При експлуатації важливо стежити за чистотою газової щілини між камерою попереднього згоряння і камерою допалювання.