Двоконтурний твердопаливний котел

10.03.2021 11:56
Двоконтурний твердопаливний котел

Можливості цих агрегатів дозволяють їх комплексне використання. Крім звичайного обігріву приміщення Котли твердопаливні двоконтурні широко використовуються для гарячого водопостачання (ГВП) житлових будинків і виробничих будівель. 
При цьому внаслідок дешевизни застосовуваного для них палива (дров, вугілля, пелет та іншого), вартість куба гарячої води в цьому випадку буде істотно нижче, ніж при використанні більш поширених на сьогоднішній день газових і електричних нагрівачів. І набагато нижчою в порівнянні з централізованим гарячим водопостачанням. 

Котел твердопаливний двоконтурний. Застосування для опалювальних контурів і ГВП

Для того щоб ефективно використовувати котли двоконтурні котли для підігріву води в системах ГВП в схемі установки агрегату на місці експлуатації повинні бути передбачені чотирьохходовий змішуючий клапан і накопичувач для ГВП (бойлер) з встановленим в ньому трубопроводом від котла. За рахунок якого і здійснюється нагрів води в бойлері. 
Паралельно монтується опалювальний контур з нагрівальними елементами (радіаторами), циркуляційним насосом, розширювальним баком і іншими компонентами системи. Дана поширена схема підключення більш детально представлена в паспортах, якими забезпечуються двоконтурні твердопаливні котли марки Котеко. При монтажі схеми важливо дотримуватися всіх рекомендацій, включаючи ті, які стосуються регулювання положення змішуючого клапана. 

2-х контурний твердопаливний котел. Переваги від його використання для гарячого водопостачання.

Головним і вже згаданим нами перевагою такого обладнання є низька вартість 1 кілокалорія, що витрачається на підігрів води. Це безсумнівний плюс будь-якого нагрівального обладнання, що використовує тверде паливо. 
Однак крім чисто економічних аспектів, є ще ряд обставин, що дозволяють стверджувати, що системи ГВП, основою яких є котли опалювальні твердопаливні двоконтурні – це зручно, ефективно і безпечно. 
Простота експлуатації та обслуговування бойлера. Таким бойлерам не потрібна періодична чистка з заміною магнієвого анода, як у випадку з електричними бойлерами. Вони вигідно відрізняються від газових водонагрівачів (колонок) тим, що немає потреби в окремому димоході, а також для нагрівання води не використовується відкритий вогонь;
нагріта вода в накопичувальній ємності нагрівається рівномірно, і немає ризику перегріву. Її можна витрачати через кілька кранів без помітної зміни її температури (як в тих же газових колонках і проточних водонагрівачах);
стабільний нагрів води, який забезпечує твердопаливний котел тривалого горіння двоконтурний, не супроводжується стрибками в електричній мережі, а також надмірним зростанням споживання газу та електроенергії.
Говорячи про переваги такої схеми ГВП, несправедливо було б не згадати її недоліки. Їх відверто небагато. Це неможливість точного регулювання температури гарячої води в бойлері. І інший недолік більш істотний-це неможливість використання бойлера непрямого нагріву після закінчення опалювального сезону, оскільки двоконтурний твердопаливний котел тривалого горіння в цей час просто не використовується. Як наслідок, потрібно шукати на цей період часу інше джерело гарячої води. Однак всі ці мінуси аж ніяк не нівелюють вищезгадані плюси від використання водонагрівачів з непрямим нагріванням.